Velkommen til Esbjerg Kommune - Forside

Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Datastrategi 2023 - 2025

- energi til gode data

Få et indblik i den første vision for datastrategien 2023 - 2025. 

Forord

Arbejdet med data bliver i de kommende år en endnu vigtigere faktor, end det hidtil har været. Derfor har vi i Esbjerg Kommune lavet denne første version af en tværgående datastrategi, som skal sætte retningen for vores arbejde med data. Ambitionen med datastrategien er at sætte en bevægelse i gang, hvor vi strukturerer fundamentet yderligere og bygger videre på de mange gode initiativer, erfaringer og tiltag, som allerede er sat i søen. Målet er, at vi kan bruge data endnu mere strategisk - det i sig selv, synes vi, er ambitiøst.


Datastrategiens placering i forhold til Vision 2025 og de øvrige relaterede politikker og strategier.

 

Vision

I Esbjerg Kommune arbejder vi målrettet for at gøre vores lokalområde til et endnu mere attraktivt sted at leve og arbejde. De overordnede linjer for udviklingen af kommunen er lagt med Vision 2025, som underoverskriften Energi til mere fokuserer på at skabe velfærd og vækst i kommunen.

Når energien fremhæves i visionen, skyldes det bl.a., at ressourcerne fra vinden og havet er med til at skabe rammerne for mange borgere, samtidig med at energien skaber vækst og velfærd i kommunen. På samme måde skal vi vænne os til at se data som en værdifuld ressource, der kan hjælpe os med at skabe en mere intelligent kommune med smartere forretningsprocesser og service. Data rummer altid en potentiel værdi, og vi skal derfor bruge data som en vigtig ressource, der gør os i stand til at levere den bedst mulige service til borgere og virksomheder.

I arbejdet med at skabe energi til både vækst og velfærd er data allerede en vigtig hjørnesten, og et solidt datagrundlag bliver i fremtiden endnu vigtigere. Derfor har Esbjerg Kommune besluttet at sætte en retning for arbejdet gennem en datastrategi, som har følgende vision:

DATA SES SOM EN RESSOURCE, DER HJÆLPER OS MED AT LØSE VORES OPGAVER SMARTERE, END VI GJORDE I GÅR OG SKABE MERE SAMMENHÆNG I VORES SERVICE.

VI GRIBER SAMTIDIG DE NYE MULIGHEDER, DATA GIVER FOR AT SKABE EN BÆREDYGTIG VÆKST, OG BRUGER DATA KLOGT, SÅ VI KAN HÅNDTERE DEN DEMOGRAFISKE UDVIKLING.

Når data ses som en ressource, betyder det, at vi skal være villige til at investere, så datastruktur og -kvalitet er i orden, den dag vi skal bruge den. Det gør vi ud fra devisen – kvalitet frem for kvantitet.

Vi skal have modet til at bruge data på en smart måde, og vi skal gribe mulighederne, så potentialet kommer i spil. Hvis der er barrierer, skal vi forsøge at overvinde dem, så dataressourcerne kan omsættes til værdi.

Vi skal se data som en del af løsningen på de udfordringer, den demografiske udvikling giver, så vi ruster os mod problemerne med at frigøre, prioritere og udnytte vores ressourcer på en intelligent måde. For at nå vores målsætninger skal vi vænne os til at måle mere på vigtige parametre, så data kan bruges til at skabe nye indsigter. Samtidig skal vi sikre, at øget dataindsamling ikke skaber en uforholdsmæssig stor arbejdsbyrde for medarbejderne i de enkelte fagområder.

Herudover ønsker vi at sikre, at vi som organisation besidder de rette kompetencer til dataarbejdet. Vi vil skabe en stadig mere dataunderstøttet kultur, hvor data er et vigtigt grundlag til at træffe kvalificerede beslutninger i den politiske og administrative ledelse. Samtidig fortsætter vi arbejdet med at sikre data, så borgere og virksomheder kan være trygge ved vores håndtering af denne.

Endelig vil vi sikre en vedholdende interesse for dataunderstøttede indsigter, hvor ledelsen i Esbjerg Kommune går forrest, så vi kan skabe rammerne for en mere helhedsorienteret opgaveløsning - til gavn for både borgere, virksomheder og medarbejdere i Esbjerg Kommune.

Hvad er data?

Data er information om konkrete tilstande eller forhold. Data kan være indsamlet på forskellig vis og med forskellige formål. Der bliver ofte sat lighedstegn mellem data og tal, men data er fx også billeder og ord - og data kan være både kvantitative og kvalitative. Data er med andre ord al den information, som kan repræsenteres i digital form. Det centrale er, at data er indsamlet systematisk og pålideligt. Data kan blandt andet være:

  • Registreringer og optællinger
  • Kort og koordinater
  • Interne noter (også dem skrevet på papir)
  • Brugerrejser og arbejdsgangsbeskrivelser
  • Interviews og samtaler
  • Borgerhenvendelser eller klager
  • Afgørelser på sager
  • Billeder og video

… men data er i udgangspunktet bare data. Derfor skal der altid ske en bearbejdning af data, før de bliver til indsigt og handling.

De fire strategiske temaer

For at sikre udmøntningen af datastrategien har vi defineret fire strategiske temaer, hvor Esbjerg Kommune vil fokusere indsatsen og iværksætte konkrete tiltag over de kommende år.

 

Bliv klogere på de fire strategiske temaer

Tema 1: Nutidens og fremtidens udfordringer

Vi redegør for, hvordan vi arbejder med den grønne omstilling og de demografiske udfordringer på nye og smartere måder.

Læs om tema 1

Tema 2: Smarte forretningsprocesser og overblik over data

Bliv klogere på, hvordan vi i de kommende år skaber flere smarte forretningsprocesser samt sørger for lettilgængelige dataoverblik.

Læs om tema 2

Tema 3: Sammenhængende data og data på tværs

Dyk ned i vores ambitioner om sammenhængende data og anvendelse af data på tværs af områder.

Læs om tema 3

Tema 4: Kompetencer, kultur og adfærd

”Ingen kritisk dialog uden data, ingen data uden dialog” - vi inkorporerer data i kulturen og vi kommer ind på kompetencer og adfærd i henhold til data.

Læs om tema 4

Tværgående fundament for arbejdet med data i Esbjerg Kommune

For at sikre en professionel tilgang til dataarbejdet er der defineret et tværgående fundament.

Datafundament og datagrundlag

I Esbjerg Kommune står vi allerede på et solidt fundament i arbejdet med data, ligesom vi generelt i arbejdet med digitalisering og it-systemer lægger os tæt op ad fælleskommunale tiltag og strategier. De kommende år kommer dog til at kræve et endnu større fokus på data og på at gøre data tilgængeligt for de rette personer på det rette tidspunkt. Vi vil derfor arbejde på at sikre fundamentet yderligere gennem fokus på den rette infrastruktur, en fælles tilgang til datakvalitet og et overordnet overblik over datalandskabet i kommunen. Vi vil sikre at data kommer fra autoritative kilder, ligesom vi vil orientere os mod det samlede danske datalandskab og de muligheder, der ligger i at sammenstille vores egne data med tværkommunale og nationale data. Vi vil derudover fortsætte arbejdet med at sikre, at vi altid følger fælles standarder for data med de kvalitetskrav dette indebærer.

Når vi har skabt en god kvalitet i data, vil vi gerne være nysgerrige og skabe nye indsigter på baggrund af dem.

GDPR, informationssikkerhed og dataetik

Gennem de seneste år er GDPR og informationssikkerhed blevet naturlige elementer i vores arbejde med data. Sådan vil det også være fremover. I Esbjerg Kommune fastsætter Informationssikkerhedspolitikken rammerne, så vi arbejder sikkert med data og digitale systemer, og vi skal i arbejdet med data derudover altid sikre, at vi overholder gældende lovgivning. Vi prioriterer at have de rette kompetencer, metoder og værktøjer på dette felt, så vi ikke bliver berøringsangst overfor data. I praksis betyder det, at vi forholder os til eventuelle risici og bruger tid og ressourcer på at afdække, om det, der ligner en juridisk problemstilling, i virkeligheden også er det.

Når vi arbejder med data og lader data flyde mere på tværs, bliver det også nødvendigt at forholde sig til det etiske perspektiv. Vi skal i arbejdet med data i Esbjerg Kommune altid sikre, at vi anvender data på en etisk forsvarlig måde. Det gælder på det åbenlyse niveau, men også for potentielt skjulte problemstillinger og mulige afledte effekter af dataanvendelsen. Vi har fokus på, at vi har de rette kompetencer til at arbejde med de givne data, at vi ved, hvor data kommer fra, og hvordan de er indsamlet.

Det tværgående fundament danner rammerne

Vi sikrer en professionel tilgang til dataarbejdet gennem det tværgående fundament, som alle medarbejdere skal arbejde ud fra.